İnternet site sahiplerinin genellikle karşılaşmış olduğu hatalardan biri olan HTTP Error 503 hatası birçok kişinin başına dert olmuş durumda. Bu hata kimi zaman bizlerin canını sıkarken kimi zaman rakip olarak tabir edebileceğimiz kişilerin internet sitesinde gördüğümüz zaman kısmen mutluluk nedenlerinden biri haline geliyor. Birçok nedenden dolayı çıkan bu hatanın tam açılımı Web sunucularında “HTTP Error 503– Service Unavailable” olarak belirlenmiştir. HTTP Error 503 hatasının birçok nedenden dolayı çıkması mümkündür lakin en çok görülen hata ise sunucunun yetersiz kalmasıdır. Web sitenizin barınmış olduğu sunucu, kullanmış olduğunuz yazılımdan dolayı yetersiz kalması sonucunda böyle bir hata verebilir ve siteye erişimi bir müddet keser. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda veya aşırı derecede sahte trafik (DDoS) saldırı aldığınız vakit bir anda ortaya çıkan bu hatanın çözümleri nelerdir? HTTP Error 503 hatasının çıkmasına sebep olan diğer faktörler nelerdir?
HTTP Error 503– Service Unavailable genellikle sunucudan dolayı kaynaklanılan hatalar arasındadır, şayet sayfanız HTTP Error 503 hatası veriyorsa sunucunuzda belli başlı işlemler yapıldığından dolayı böyle bir hata çıkar.
Kullanmış olduğunuz sunucunuzun panellerinden olan cPanel veya Pleks panellerinden HTTP Error 503 hatasının hangi olaydan dolayı kaynaklandığını tespit edebilirsiniz.
İnternette sitenizi hızlandırmak adına paylaşılmış olan birçok kod vardır, şayet bu kodları kullanarak default olan .htaccess dosyanızın içeriğini değiştirdiyseniz bu hatayı görmeniz an meselesidir. PHP tabanlı sitelerinizde, PHP’nin daha iyi çalışması adına verilen değerler oynanmış ise default hale getirilmelidir.
Hatanın kesin çözümünü hatayı görmeden söylemek tam anlamıyla saçma olacaktır bundan dolayı sizlerin ilk olarak hatayı tespit etmeniz gerekmektedir. Kullanmış olduğunuz yazılımda aşırı derecede sorgu var ise bu durumda sunucu yetersiz kalabileceğinden emin olabilirsiniz. RAM ve CPU limitlerini yükseltmenizin gerektiğini unutmayınız.